שיטת MOHS (מוז) מאפשרת הסרה של רקמות עור נגועות בסרטן עור המבדילה מבחינה מקרוסקופית בין גבולות הרקמה הבריאה הקרובה לגידול.
בקרה וניטור מתמיד עד להסרה מוחלטת של העור הנגוע לאחר הכריתה, בהתאם לצורך, מתבצע שחזור למקום.
מהו ניתוח מוז?
ניתוח מוז מאפשר הסרת רקמות עור נגועות בסרטן העור (מסוגי Bcc ו-Scc).
בהליך הכירורגי מסירים את רקמות העור הנגועות, בהתאמה מיקרוסקופית המבדילה בין הרקמה הבריאה הקרובה לגידול.
שיטת MOHS מאפשרת בקרה וניטור מתמיד של הרקמות שהוסרו עד תום ההליך.
הליך המוז עשוי להמשך מספר שעות עד הסרה מוחלטת של העור הנגוע. לאחר כריתה יבוצע שחזור של המקום לפי הצורך.
במה עדיפה שיטת MOHS על שיטות אחרות?
שיטת MOHS משלבת בין הצורך להסיר כליל רקמות נגועות לבין הצורך לשמור על רקמות העור הבריא תוך הבחנה ברורה בין עור בריא וחולה.
דיוקה ועדינותה של שיטת MOHS מאפשרת לצד הרחקה מוחלטת של הרקמות החולות, תוצאה אסתטית טובה ביותר.
באילו מקרים מומלץ לבצע ניתוחי מוזׂ MOHS ?
הניתוח שהמציא פרדריק מוז (Frederic E. Mohs) כירורג אמריקאי שחי לפני שמונים שנים מאפשר להסיר רקמות עור שיש בהן נגעים סרטניים תוך שימוש בבדיקה פתולוגית בזמן הניתוח על מנת להבטיח כריתה מלאה של הגידולעם פגיעה מינימלית ברקמות בריאות ובהתאם התוצאות שלו אסתטיות מאוד.
חשוב להדגיש שההליך היעיל מבוצע בעיקר עבור שני סוגים של נגעים סרטניים בעור:
א. קרצינומה של תאי בסיס (BCC)
ב. קרצינומה של תאי קשקש (SCC)
במקרים מסוימים שבהם סרטן העור הוא מסוג מלנומה, ניתן לבצע ניתוח מוהס אבל בד”כ אלו מקרים שלא תמיד מתאימים לניתוחי מוז (פירוט לגבי הסוגים השונים של סרטן עור תמצאו בסוף המאמר).
באזורים שבהם המראה חשוב למטופלים – למשל הפנים, כפות הידיים, הרגליים ומקומות חשופים נוספים – היתרון המשמעותי של ניתוח מוז, פגיעה מינימלית באסתטיקה, בא לידי ביטוי משמעותי. בהתאם במקרים אלה ההמלצה לפעול בשיטה שפיתח ד”ר מוז תקפה במיוחד.
גם כשמדובר על גידול שחזר לאחר שכבר הוסר, ניתוח בשיטת מוז הוא ההליך המומלץ, וכך גם כשהגידול אמנם הופיע בפעם הראשונה אבל יש סיכון גבוה שישוב.
חשוב לזכור את הסימנים שמחייבים פנייה לסמכות מקצועית, שיבחן האם אכן נדרש ההליך הכירורגי: כתם לא מוכר, נקודת חן שמשנה את הצורה שלה, פצע שלא מחלים וכל נגע בעור שנראה חריג (גדל באופן פתאומי, בעל גבול לא ברור עם הסביבה, לא סימטרי, בעל גוון לא אחיד).
כיצד מתנהל ניתוח מוז?
השלב הראשון של ניתוחי מוז הוא הסרת הנגע. זוהי פעולה קצרה ומהירה למדי, כ-15-30 דקות. לאחר מכן תתבצע חבישה של הפצע, ובדיקה יסודית במעבדה של רקמות העור שהוסרו. הבדיקה עשויה להימשך כשעה, וכוללת הקפאה של הגידול, חיתוך שלו לפרוסות ואז התבוננות בהן תחת מיקרוסקופ.
במהלך הבדיקה המטופלים ממתינים (באזור שמיועד לכך ומבטיח נוחות ונינוחות). בהתאם לתוצאות ההתבוננות, ניתן להחליט האם נדרשת כריתת רקמות נוספות – הדבר יתבצע אם ישנן שאריות של תאים סרטניים בשולי הנגע שכבר הוסר. אם אכן יש צורך להסיר עוד רקמות, הפעולה תתבצע בהתאם למיקומים שבהם נצפו תאים סרטניים, ולאחר מכן שוב תיערך בדיקה יסודית של הרקמות החדשות שנכרתו – כך עד שכבר אין נוכחות של תאים נגועים בעור שהוסר.
השלב האחרון הוא שחזור. במידה ויש בכך צורך, ובהתאם לכמות העור שהוסרה, מתקבלת ההחלטה האם לבצע את השחזור (שנועד להבטיח תפקוד מיטבי ואסתטיות נעימה לעין) עוד באותו יום או במועד מאוחר יותר. בדרך כלל אם נדרש שחזור והוא לא מורכב במיוחד, יושלם כל הניתוח באותו יום.
מאחר שאין דרך לדעת מראש כמה סבבים של הסרת רקמות ובדיקתן יידרשו, אי אפשר גם להתחייב לגבי זמן הניתוח. הטווח ברוב המקרים הוא בין כשעה ל-4 שעות (במקרים שבהם נדרשים סבבים נוספים).
האם ניתוחים בשיטת מוז גורמים לכאב?
ניתוחי מוז מתבצעים תחת הרדמה מקומית, ובדרך כלל לא גורמים לכאב. גם במקרים שבהם ישנה רמה מסוימת של כאב, ניתן לאזן אותו עם תרופות משכחי כאבים כגון :אופטלגין וכו’.
האם ניתוח MOHS גורם לצלקת?
באופן עקרוני כל הליך כירורגי מוביל להצטלקות מסוימת. מצד שני, אחד היתרונות המשמעותיים של ניתוח מוז הוא החיתוך המדויק והמינימלי, ובהתאם גם הצלקת תהיה קטנה ככל האפשר.
רצוי לקחת בחשבון שבחודשים הראשונים תיתכן אדמומיות. ככל שחולף הזמן, כך מתבהרת הצלקת ומיטשטשת, אם כי התהליך מושפע במידה בלתי מבוטלת גם מהמאפיינים הספציפיים של כל מטופל ומטופלת, ובפרט מכושר הריפוי של הגוף. חשוב להימנע מחשיפתה של הצלקת לשמש במשך לפחות שנה.
סיבוכים אפשריים
אחוזי ההצלחה של ניתוח מוז גבוהים מאוד, אבל גם כך ייתכנו באופן טבעי סיבוכים: זיהום (שהטיפול בו מבוסס על אנטיביוטיקה), דימום (במקרים אלה תתבצע התערבות מידית כדי לעצור אותו) וחולשה של שרירים בשל פגיעה עצבית. גם להרדמה המקומית עלולות להיות תופעות לוואי – אבל בכל מקרה הסיכון נמוך מאוד וישנו מענה טוב לכל תרחיש.
סוגי גידולים סרטניים בעור
ניתוחים בשיטת מוז מתאימים כאמור בעיקר לנגעים מסוג BCC ו-SCC ופחות למלנומה.
קרצינומת תאי בסיס (BCC) נגרמת עקב חשיפה לא זהירה לשמש והשכיחות שלה, בעיקר אצל בהירי עור, גבוהה מאוד: אחד מכל 3! אבחון מוקדם של BCC מבטיח במרבית המקרים טיפול קל וסילוק מהיר של הנגע הסרטני.
קרצינומת תאי קשקש (SCC) נגרמת גם היא כתוצאה מחשיפה לקרינה, וכן היא מתפתחת על גבי צלקות וכוויות. בניגוד ל-BCC הנגעים עלולים לחדור גם מתחת לעור, לאיברים פנימיים, כך שבמקרים אלה חשיבות האבחון המוקדם והטיפול האפקטיבי מתעצמת.