סרטן השד הוא אחד מהמחלות הקשות ביותר, המחלה פוגעת במספר רב של נשים
אולם, מעבר למאבק במחלה, חולות רבות מתמודדות עם אובדן מלא או כריתה חלקית של השד, מה שפוגע בביטחונם הנשי, החוויה הנוראית של כריתת השד או הסרת הגידול הסרטני יכולה להשתפר משמעותית בעקבות החידושים והפיתוחים בתחום הכירורגיה המשחזרת.
ד"ר אורי שבשין מומחה לכירורגיה פלסטית משחזרת
בניסיונו המקצועי, ניתח ושיחזר אלפי מטופלות גם במקרים הקשים ביותר
סרטן השד הוא אחד מהמחלות הקשות ביותר, המחלה פוגעת במספר רב של נשים
אולם, מעבר למאבק במחלה, חולות רבות מתמודדות עם אובדן מלא או כריתה חלקית של השד, מה שפוגע בביטחונם הנשי, החוויה הנוראית של כריתת השד או הסרת הגידול הסרטני יכולה להשתפר משמעותית בעקבות החידושים והפיתוחים בתחום הכירורגיה המשחזרת.
לקראת הניתוח – פגישת הייעוץ
חשוב שתדעי, מומלץ להתייעץ בנושא שחזור השד מיד עם האבחנה של מחלת הסרטן והצורך בכריתה חלקית או מלאה. להצלחת התהליך יש לשתף פעולה בין הכירורג האונקולוגי לבין הכירורג הפלסטי כדי לבחור את ההליך המתאים ביותר, בזמן הנכון, ולקבלת תוצאה אופטימאלית מהליך השחזור
חשוב לשתף את ד"ר אורי שבשין בהתלבטותייך וציפיותיך מהתהליך כדי שתוכלי לקבל הסבר מקיף על התהליך, אפשרויות השחזור העומדות בפנייך, הסיכונים והתוצאות הכירורגיות לאחר שחזור השד
כיום ניתן לבצע שחזור שד עוד בניתוח הסרת הגידול הסרטני אבל ניתן גם לשחזר שד שנים לאחר כריתה חלקית או מלאה, אך להיסטוריה האונקולוגית שלך לצד מצבך הרפואי כיום חשיבות מכרעת בבחירת התהליך
לדוגמא: בדיקות דם עדכניות, הדמיות, מעקבים, רשימת התרופות, היקף הטיפול האונקולוגי כימותרפיה ו/ או הקרנות, כריתה בלוטות וכד'
כבר בפגישת הייעוץ תוכלי להבין לעומק מהן האפשרויות העומדות בפניך והיקף התהליך לשחזור השד
על פי הסטטיסטיקה העגומה, אחת מבין כתשע נשים סובלת מסרטן השד – אשר מסכן באופן משמעותי את חייה. אין זה סוד כי אבחון סרטן השד מוקדם ככל האפשר עשוי להציל חיים, לא פחות, וזאת בדמות כריתתו של השד הנגוע לפני שגרורות הסרטן מתפשטות לאזורים אחרים בגוף אדם. אלא שיחד עם הניתוח, צצה בעיה לא פשוטה עבור הנשים: העובדה שאחד מהסממנים המובהקים ביותר של הנשיות מוסרים מהן, מה שמגלם בתוכו פגיעה לא פשוטה במראה האסתטי ובביטחון העצמי.
החדשות הטובות הן שהרפואה המודרנית מצאה פתרון יעילים להתמודדות עם המצב, כאשר המרכזי שבהם הוא ניתוח לשחזור השד.
ניתוח שחזור שד
המטרה העיקרית של ניתוח לשחזור שד, כפי שניתן בוודאי להסיק משמו, היא ליצור שד אשר הצורה שלו תהיה זהה ככל האפשר לשד שנכרת בצורה מלאה או חלקית, כמו גם לשד השני. בנקודת הזמן הנוכחית, הרפואה המודרנית מציעה שיטות באמצעותן השגת רמת הדיוק הגבוהה ביותר היא בגדר אפשרות סבירה.
ניתוח שחזור שד לאחר כריתה שלו עשוי ללבוש שתי צורות עיקריות: הראשונה שבהן היא שימוש בשתלי סיליקון, בצורה דומה לניתוח להגדלת חזה. האופציה האחרת היא לבצע שחזור באמצעות רקמות מגוף האישה. הנקודה המרכזית היא שקשה להצביע על שיטה אחת אשר מומלצת יותר מהאחרת, כאשר כל אחת עשוי להתאים לנשים מסוימות – למשל, מבחינת מבנה הגוף שלהן. דוגמא מובהקת לכך היא שהשימוש בשתלי סיליקון מתאים במידה ניכרת לנשים רזות אשר השד שלהן קטן יחסית (מה שמוציא מכלל אפשרות את האופציה השנייה), כמו גם נשים שלא עברו טיפול בהקרנה. על כל פנים, את ההחלטה צריכה לקבל האישה רק לאחר שכירורג שד מוסמך מסביר לה את היתרונות והסיכונים של ההליך כולו, כמו גם כל אחת מהסיבות.
מתי מבצעים את השחזור?
שאלת העיתוי של הניתוח לשחזור השד עולה אצל נשים רבות, ובצדק גמור. גם מהבחינה הזו אפשר לראות שיש לא מעט אפשרויות. את השחזור ניתן לבצע "בזמן אמת", כלומר, במהלך הניתוח להסרת השד: בחירה שכזו תבטל למעשה את תקופת הביניים שלאחר הניתוח, תקופה במהלכה סובלות נשים מאותם תסמינים שתוארו מעלה. אופציה אחרת היא להמתין מספר שנים, וזאת במטרה לוודא כי הגידול הסרטני לא חוזר להופיע בשד: בעבר היה נהוג להמתין עד חמש שנים, אם כי כיום יותר ויותר נשים נוטות לבחור באפשרות ביצוע הניתוח בצורה מיידית. חשוב לציין שבכל אחד מהמקרים, עצם ביצוע הניתוח לא משפיע על הסבירות להופעתה המחודשת של המחלה.